застосування блокчейну в державному секторі

Блокчейн – це технологія майбутнього, яку урядам країн у всьому світі слід запровадити. Проблема багатьох відповідальних осіб у тому, що не вистачає рольових моделей для орієнтації. Саме тому комісія ЄС працює над створенням “Європейської інфраструктури блокчейн-сервісів” (EBSI) у рамках Європейського блокчейн партнерства. У цій статті ми розглянемо використання блокчейну у державному секторі.

А якщо вам потрібна допомога у розробці проекту з інтегрування блокчейну в державні процеси, ви можете звернутися до компанії KLONA .

Блокчейн та державний сектор

використання блокчейну в державному секторі

Блокчейн – це децентралізований реєстр (іноді його також називають базою даних), який зберігає транзакції у хронологічному порядку у незмінному вигляді та пов’язує їх між собою. Сьогодні багато угод (транзакцій) відбуваються не безпосередньо між окремими учасниками, а за посередництвом контролюючого органу (так званого посередника). Наприклад, банк перевіряє, чи достатньо грошей у відправника переказу і чи є одержувач, і гарантує, що гроші надійдуть до одержувача і одночасно будуть списані з відправника. Такі посередники зустрічаються не тількиу фінансовій сфері , а й у державному секторі, де відбувається передача цінностей (наприклад, грошей, прав власності).

Люди, які працюють у державному секторі, усвідомлюють весь потенціал застосування технології блокчейну. Поточні державні програми та проекти на основі блокчейну підтверджують це:

  • Торговий реєстр на Мальті
  • Земельний кадастр у Швеції
  • Земельний кадастр у Об’єднаних Арабських Еміратах
  • Система ідентифікації в Аргентині та Ефіопії
  • Перші сертифікати у Німеччині

Відсутність регулювання блокчейна вважається найбільшою перешкодою запровадження цієї технології. Крім того, населенню та державним чиновникам по всій планеті все ще не вистачає знань про блокчейн. Також технологія блокчейн бореться з певним “брудним” іміджем , який часто формується під впливом ЗМІ. Справа в тому, що вони висвітлюють ситуацію на ринку з окремими криптовалютами та спрощено прирівнюють їх до блокчейну. А це негативно впливає на репутацію технології.

Приклади застосування блокчейну у державному секторі

блокчейн у державному секторі

Є 4 перспективні та практичні варіанти використання блокчейну в державному секторі:

  • Вибори та голосування. Багато урядів зацікавлені у використанні переваг технології блокчейн під час здійснення голосування та підрахунку голосів. Сьєрра-Леоне є лідером з інтеграції блокчейну в державні вибори. Україна також провела кілька пілотних проектів щодо використання блокчейну для регіональних виборів, а Бразилія планує провести національні референдуми з використанням блокчейну.
  • Урядові реєстри . Багато урядів оголосили про плани зберігати та керувати реєстрами за допомогою технології блокчейн. Американські штати Вермонт та Делавер, а також місто Дубай є лідерами у використанні блокчейну в урядовому секторі. Вони зберігають переважно записи про власність. Переведення земельних кадастрів на блокчейн – це також приклад застосування блокчейну в урядових реєстрах. Такий проект активно розвивається у Грузії.
  • Ідентифікація особистості. Програми для управління ідентифікацією та доступу до особистих документів на основі блокчейну пропонують альтернативні методи побудови довіри та стабільності без опори на централізовану інфраструктуру. Наприклад, у Канаді було створено мережу цифрової ідентифікації клієнтів. За допомогою програми люди можуть легко ідентифікувати себе, наприклад коли хочуть укласти новий контракт або зняти квартиру.
  • Підвищення ефективності міжвідомчих угод. Децентралізовані програми (dApps) – це програми, які дозволяють учасникам однорангової мережі співпрацювати та проводити транзакції без посередників. Управління з контролю за продуктами та ліками США (Food and Drug Administration, USFDA) провело пілотні проекти, що дозволяють безпечно та ефективно обмінюватися медичними даними з лікарнями, отриманими під час клінічних випробувань.

З ухваленою восени 2019 року стратегією інтеграції блокчейну, розробленою із залученням різних експертів, федеральний уряд Німеччини представив початкову основу для дій та розвитку. У стратегічному документі прописано 44 заходи щодо впровадження блокчейну в 5 областях державного сектору. В галузі цифрових адміністративних послуг прописано 10 заходів. Усі з них уже реалізуються.

У нинішній коаліційній угоді блокчейн згадується 8 разів, включаючи розділ про програми з області криптовалют. Так, серед іншого, прописано необхідність замовити техніко-економічне обґрунтування для вивчення можливостей та переваг земельного кадастру на основі блокчейну.

Читайте також: “Токенізація нерухомості: чи має вона майбутнє?

Дослідження використання технології блокчейн у державному секторі

блокчейн у державі

В рамках ініціативи BDO Blockchain Initiative було проведено міжнародне опитування щодо використання технології блокчейн у державному секторі. У ході дослідження було опитано велику кількість керівників у сфері державного управління, місцевого самоврядування, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Згідно з опитуванням, 56% респондентів вважають, що державний сектор обов’язково адаптує технологію блокчейн. У той же час, 44% респондентів заявили, що відчувають велику невизначеність навколо самої технології.

В Естонії, наприклад, блокчейн є основою програми e-Estonia, яка об’єднує державні служби через єдину цифрову платформу.

Незважаючи на ці перспективні розробки, дуже небагато організацій сьогодні мають практичний досвід роботи з блокчейном і замість цього використовують інші цифрові технології, які здаються їм більш доступними.

Після пандемії COVID-19 багато організацій державного сектору переглядають свою цифрову стратегію. Дослідники вважають, що вибір між блокчейном та іншими технологіями відіграє важливу роль у розвитку державного сектору кожної країни.

Ключові висновки дослідження BDO Blockchain Initiative:

  • Технологія блокчейн має величезний потенціал державного сектора.
  • Швидке зростання технології блокчейн може зіграти вирішальну роль в розвитку державного сектора.
  • 64% респондентів демонструють відкритість до інноваційних рішень, а 57% респондентів вважають, що державний сектор обов’язково використовуватиме потенціал технології блокчейн.
  • Урядові команди по всьому світу вже виділяють бюджети на тестування використання блокчейну у державному секторі.
  • Про позитивну тенденцію застосування блокчейну в державному секторі свідчить збільшений відсоток випадків використання та загальне ставлення до технології.
  • Більше 70% респондентів упевнені, що блокчейн покращить відстеження даних у державному секторі.
  • Дослідники вважають, що блокчейн відкриває шлях до абсолютно нового рівня обміну інформацією як усередині, так і між департаментами.
  • 80% респондентів вважають, що відсутність регулювання технології блокчейн є найбільшою перешкодою для впровадження.

Технологія блокчейн зазнала значного розвитку і більше не обмежується криптовалютами. Сьогодні з’явилося багато реальних прикладів використання блокчейну в уряді.

Читайте також: ” UX і UI дизайн ефективного дашборду: розбір польотів на реальних прикладах”

Які конкретні заходи мають вжити уряди держав, щоб отримати вигоду від застосування блокчейну?

блокчейн у державному секторі

Пілотні проекти важливі для набуття досвіду роботи з технологією. Однак для досягнення реальної доданої вартості для громадян необхідний цілісний підхід.

Систематично перевіряйте потенційні можливості державних органів

використання блокчейну в державному секторі

Як показує приклад BAMF, блокчейн-рішення можуть бути корисні там, де потрібна безперешкодна співпраця між органами влади. Уряд повинен аналізувати співпрацю міністерств у галузі інформаційних технологій та систематично визначати, де є можливості для покращення.

Водночас необхідно аналізувати взаємодію між органами влади та громадянами на всіх рівнях. Міжнародні практичні приклади використання блокчейну можуть стати зразком того, яких результатів необхідно добиватися. Як ми згадували раніше, Естонія розробила власне блокчейн-рішення, яке забезпечує перевірку цілісності урядових даних. Це дозволило ще більше цифровізувати не лише міжурядовий обмін даними, а й області, в яких використовуються конфіденційні дані громадян, такі як сектор охорони здоров’я чи правоохоронна система.

Шукайте стратегічні проекти з максимально широким застосуванням

застосування блокчейну в державному секторі

Державам не вистачає всеосяжних та стратегічних проектів з інтеграції блокчейну, які б заклали основу для цифрового суспільства завтрашнього дня.

Наприклад, блокчейн можна використовувати для розробки систем, що надають громадянам повний контроль за їхніми особистими даними. Оскільки дані зберігаються не в централізованому місці, а у самого громадянина, захист від крадіжки особистості буде на більш високому рівні. Рішення на основі блокчейна матиме ті ж характеристики, що й фізичне посвідчення особи – тільки цифрове та безпечніше. У довгостроковій перспективі такі рішення можуть стати основою для високоцифрового суспільства.

Bundesdruckerei робить перший крок до такого рішення та працює з блокчейн-стартапом над техніко-економічним обґрунтуванням такої цифрової ідентифікаційної картки.

Читайте також: “Розробка програмного забезпечення для embedded систем: коротко про головне

Дійте та нарощуйте досвід впровадження блокчейн рішень

блокчейн у державному секторі

Недостатньо визначити стратегічні проекти. Також необхідна здатність їх реалізувати. Для цього уряд повинен використовувати та об’єднати існуючі ІТ компанії. Наприклад, на початку 2021 року десять постачальників державних ІТ-послуг заснували блокчейн-кооператив Govdigital, метою якого є розробка блокчейн-рішень для державного сектора.

Такі організації слід систематично просувати і розширювати, щоб уряд міг за необхідності використовувати їхній цінний досвід впровадження блокчейн технології. Уряд має прагнути ще більшого зближення з молодими ІТ компаніями. Стартапи вже пропонують перші готові для ринку блокчейн продукти, а їх досвід можна перейняти.

Висновок: загальні тенденції розвитку блокчейну всередині держав

блокчейн у державному секторі

Спостерігається повільний, але стійкий інтерес держав до подальшого накопичення знань та перенесення їх у додатки на основі блокчейну. Наприклад, у 2021 році міністерство економіки, праці, транспорту та цифровізації Нижньої Саксонії організувало конкурс ідей із застосування блокчейну.

“Оскільки технологія блокчейн лише повільно входить у вільну економіку і необхідні знання відсутні у багатьох компаніях, а потенціал технології ще недостатньо відомий, у конкурсі шукали практичні приклади, які роблять можливості технології відчутними, щоб вона могла набути подальшого поширення в економіці Нижньої Саксонії” – міністр економіки та цифровізації Нижньої Саксонії Бернд Альтусманн.

Немає сумнівів у тому, що ця технологія зробить революцію у державному секторі. Блокчейн може допомогти урядам замінити застарілі процеси та непотрібну документацію. Технологія також допоможе державам швидше впроваджувати інновації та працювати ефективніше.

Якщо вам необхідно впровадити блокчейн у державні процеси, не гайте часу! Зверніться до KLONA. Ми об’єднуємо найкращих фахівців в одній компанії та впроваджуємо найамбітніші проекти.

Читаєте також: “Створити робота для армії. Як застосовують штучний інтелект у передових арміях світу?