3D-друк — метод штучного виробництва виробів на 3D-принтері. Щоб надрукувати готовий виріб, потрібна його твердотільна 3D-модель. На відміну від виточування з цільного обсягу заготівлі (3D-фрезерування), об’єкт пошарово нарощується із пластикової нитки, полімерних смол або розпорошених металів. Монолітні структури виробляють одну сесію роботи принтера. Складні механізми, споруди та зброю вирощують частинами і збирають окремо. Якщо ви замовляєте такий об’єкт, то ціна 3D-друку деталей збільшує вартість усієї послуги через необхідність складання та тестування.

3d друк ціна, 3d друк київ ціна, ціни на 3d друк, друк на 3d принтері ціна,

3D-друк застосовують для прототипування, випуску обмежених партій продукції та виробництва деяких виробів для технічних галузей (набагато рідше та у великих корпораціях). Перші 3D-принтери працювали тільки з пластиком, зараз доступний друк металопластиковими композитами, металами, органікою та навіть живими клітинами. При оцінці вартості послуги 3D-друку враховується:

  • витрата матеріалів;
  • вартість обладнання;
  • витрачений час;
  • проектування комп’ютерної моделі.

Чинники вартості 3D-друку

  1. Витрата матеріалів. Коли 3D-друк пропонується як послуга,
    ціну розраховують за грам або см³. Вартість самих матеріалів також відрізняється. Пластик порівняно дешевший за композити або металевий порошок, але зазвичай ця різниця не входить у вартість послуги.
  2. Вартість обладнання залежить від відповідної виробу технології 3D-друку. Чим складніша технологія, тим вища ціна принтера та кінцева послуга. Щоб створити пластикові фігурки, дизайнерські прототипи, деталі без функції, підходить струменевий FDM-принтер. Для вирощування металевих виробів використовуються лазерні 3D-принтери для SLM та SLS друку. Повний список можливих видів друку ви знайдете у статті технології 3D-друку.
  3. Стаття про види 3D-біодруку у блозі KLONA! Обсяг робіт збільшує вартість друку. Якщо у вашій 3D-моделі багато фрагментів, що нависають, то для них друкуються підпірки. Це уповільнює процес друку та вимагає постобробки — видалення підпорок та шліфування швів. Для лазерного принтінга підпірки не потрібні, оскільки невикористаний металевий порошок сам формує тимчасовий каркас. Але тут також витрачається час на постобробку виробів, додаючи фактор «роботи з металу» у вартість послуги.
  4. Комп’ютерні моделі. Розробка концепту та створення 3D-моделі підвищує вартість друку. Наприклад, у ціну 3D-друку фігурок людей входить і створення 3D-моделі фігурки та розбивка на шари, а не лише друк та постобробка. Якщо ви замовите друк готової 3D-моделі, яка вже створена, то у вартість послуги увійде тільки розмітка на шари в слайсері* та оптимізація під середовище 3D-принтера.
друк на 3d принтері ціна, 3d принтер ціна друку, найдорожчі 3d принтери, скільки коштує 3d принтер найдорожчий друк на 3d принтері ціна, послуги 3d друку ціна,

* Слайсер – програма для нарізки 3D-моделі на шари для принтінгу.

Ціна матеріалів для друку на 3D-принтері

ABS-пластик для 3D-друку. Використовується із FDM-принтерами. Поширений, ударостійкий, не змінює властивостей через вологість та в кислотному середовищі. Використовується у меблевій, автомобільній та медичній промисловості, а також для виробництва сувенірів.
Ціна 3D-друку ABS залежить від виду обраного пластику (промисловий або стандартний) і товщини стінок виробу. Виготовлення цілісних конструкцій коштує ще дорожче.

3d друк металу ціна. 3d друк фотополімером цена, друк 3d моделей ціна, 3d друк на замовлення ціна,

Поліамід. Інша назва – нейлон. Зносостійкість дозволяє застосовувати його у створенні рухомих частин.
Вбирає вологу, фарбується барвниками на кислотній основі. Складові елементи з нейлону зводяться за допомогою плавки, оскільки нейлон не взаємодіє із клеями. Ціна 3D-друку поліамідом залежить від марки нейлону. Марки відрізняються температурами плавлення та якістю нитки. Якісна нитка має рівномірну товщину.

Гіпс-полімер. Поширений матеріал для моделювання та прототипування. Існують полімери на гіпсовій основі, близькі до властивостей гіпсу. Після друку вироби просочуються клеєм для міцності та спрощення фарбування безкислотними барвниками. Ціна 3D-друку з гіпсу залежить від властивостей полімерної основи. Крім того, гіпсом друкують лише дорогі MJM-принтери, що також впливає на вартість послуги.

Метали розпорошуються в порошок, з якого вироби виточують лазером. Поширений алюмінієвий порошок із сталевих та нікелевих сплавів та титановий. Міцність металу після високоякісного роздрукування та обробки порівнянна з литтям. 3D-друк металом застосовується в космічній галузі, медицині, збройовій та високотехнологічній промисловості. Ціна 3D-друку металом залежить від принтера. SLS вибірково спекає шари металу, SLM – плавить шари до суцільнометалевого стану. Гомогенні властивості SLM-роздрукованого металу витримують екстремальні навантаження: наприклад, тиск порохових газів у стовбурі Colt 1911, зроблений на 3D-принтері (дивіться фото нижче).

Фотополімери. Еластичні при температурі робочого середовища MJM-принтера, вони тверднуть на сонячному світлі. Застосовуються для якісної імітації гуми та оргскла, медичного протезування та в ювелірній справі. Ціна 3D-друку фотополімером залежить від виробника, хімічної формули полімеру та фізичних властивостей наповнювача. Студія промислового дизайну КЛОНУ пропонує послугу 3D-друку фотополімерами.

Скільки коштують принтери для 3D-друку

Найдорожчі 3D-принтери, що застосовуються в KLONA, коштують ~$100 000, як, наприклад, 3D Systems ProJet HD MAX. Це професійний принтер для точного MJM друку, що підтримує надточний XHD друк. Патент на принтер та технологію MJM належать компанії ProJet. До пристрою пропонується фірмова лінійка полімерів, які повторюють властивості пластику, скла, гуми та ряду будівельних матеріалів.

3d друк з гіпсу ціна, 3d друк поліамід ціна, 3d друк ціна за грам, 3d друк abs ціна,

Студія KLONA пропонує точне реплікування на 3D принтері за допомогою сканування вихідних виробів. Для друку пластиком та за співвідношенням “ціна-якість” підходить FDM принтер MakerBot Replicator 2. Швидкість друку 55 мм/сек, а товщина сопла екструдера (голка для пластику) забезпечує точність до 100 мікрон. Крім цього, тут реалізовано низку конструктивних особливостей. Еластична робоча платформа спрощує від’єднання виробу, а підігрів під час друку виключає зісковзування об’єкта. Розглянемо ціну 3D-друку в Києві на прикладі прайс-листа студії KLONA, яка пропонує послугу 3D-друку на замовлення.

FDM – ціна 3D друку пластиком ABS – від 4 грн за грам.
MJM – полімерами від 38 грн за грам.
SLS – металевим порошком – від 180 грн за грам.

3D-друк заощаджує час: створення однієї форми для лиття йде до півроку, тоді як принтер впорається за 1-2 дні. Але ця технологія все ще далека навіть від стану “включи і працюй”. Підготовка до друку включає:

  • налаштування принтера;
  • прорахунок кутів нависаючих деталей для створення підпор;
  • контроль протягом багатьох годин роботи.

Навіть готову комп’ютерну модель належить одноманітно розбивати на шари у програмі-слайсері. Цих труднощів можна уникнути— створіть ідею, а решту завдань виконає студія KLONA!

Контактна інформація:
+38 (044) 338 88 02
hi@klona.ua