Перш ніж запустити виробництво нового продукту, більшість компаній-виробників прагнуть провести попереднє його тестування. 3d прототипування дозволяє вирішити це завдання швидко та з мінімальними витратами.

Виготовлення прототипів або майстер-моделі – це процес створення так званого технічного зразка продукції, який легко можна протестувати на цільовій аудиторії, оцінити його функціональність, властивості та інші характеристики до запуску дрібносерійного або масового виробництва. Крім того, за допомогою прототипу можна створити зворотну форму для лиття.

Види прототипів

За сферами застосування прототипи класифікують таким чином

  1. Презентационный прототип – макет города, комнаты или модель дома, применяемые в сфере архитектуры, дизайна интерьера и экстерьера.
  2. Промышленный – мастер-модель корпуса, детали или запчасти, применяемые на промышленных и производственных предприятиях.
  3. Товарный (продуктовый) прототип – модель товара или прототип упаковки продукта, используемые, как правило, на выставках или презентациях.
  4. Транспортный – трехмерная модель автомобиля, самолета, автобуса, корабля, ракеты и др., необходимая в космической и транспортной промышленности.

Ще зовсім недавно виготовлення прототипів було дуже складним процесом, при якому модель виробу створювалася за кресленнями та вручну.

Однак з появою тривимірних технологій стало можливим швидко та якісно створити прототип виробу будь-якої складності. Швидке прототипування дозволило зробити великий крок уперед у галузі макетування та розробки майстер-моделей.

Етапи створення прототипу

3d прототипування включає послідовність етапів:

  • построение 3д модели изделия;
  • изготовление мастер-модели путем 3d-фрезеровки или печати на 3д-принтере;
  • тестирование готовой мастер-модели;
  • корректировка и доработка полученного прототипа до «идеального», в случае необходимости.

Найчастіше створення прототипу необхідно при підготовці до презентації або перед процесом виливки серії виробів. У зв’язку з цим до прототипу висуваються високі вимоги і насамперед його точності.

Яким має бути прототип? Якісний прототип має бути:

  • точным;
  • наглядным;
  • функциональным;
  • оперативным.

Максимальну точність прототипу забезпечує якісне та професійне 3д моделювання, яке здійснюється у спеціальних програмах для інженерної тривимірної графіки. Для побудови 3д-моделі застосовують усі наявні графіки, креслення, малюнки та ескізи, а також технічну документацію.

Прототип, що використовується для тестування продукту на цільовій аудиторії або виготовлення зворотної форми, найчастіше, одноразовий.

Методи 3d прототипування

Виділяють два основні способи створення прототипу виробу:

  • 3D фрезеровка;
  • 3D печать.

3Д фрезерування – це процес виготовлення прототипу виробу за допомогою фрезерного верстата з ЧПУ. Цей спосіб має необмежені можливості створення прототипу будь-якої конфігурації та рівня складності. Крім того, є можливість вибору потрібного матеріалу – дерево, пластик чи метал. 3д-фрезерування є найточнішим способом прототипування.

3D друк – створення прототипу на 3д-принтері шляхом пошарового нарощування об’єкта – струменеве моделювання, стереолітографія, селективне лазерне спікання порошків.

Технологія 3д друку вибирається насамперед, виходячи з вимог до матеріалу. Найбільш популярними матеріалами є – ABS, PLA і ПВА-пластик, а також полімерний порошок . 3Д друк широко застосовується не тільки в області прототипування, але також і в дрібносерійному або штучному виробництвізавдяки різноманітності 3д-обладнання і витратних матеріалів. Швидке прототипування – трудомісткий та відповідальний процес, який максимально якісного можуть виконати лише професіонали.


Компанія КЛОНАздійснює комплексне прототипування об’єктів. Починаючи від створення 3д моделі об’єкта та закінчуючи налагодженням дрібносерійного виробництва виробу.