Колонки — устройство, которое есть практически во всех общественных местах: в кафе, торговых центрах, парках, поездах. Вони надовго оселилися у будинках меломанів та поціновувачів кіно. Виробники відповідають на попит, пропонуючи оригінальні моделі. Деколи думаєш, що дивишся на вазон із квітами чи милу статуетку, а там захована колонка. Часом вони можуть бути в найнесподіваніших місцях, наприклад, у чашці.

Студія промислового дизайну KLONA розробить 3D-модель колонок, яка привабить споживачів з усього світу!

3D-модель колонок

Конструкція колонок

Від корпусу колонок залежить, який буде резонанс звуку. Непродумана форма може утворювати сторонні звуки, наприклад, деренчання. Крім естетичних функцій, корпус відповідає за такі завдання:

  • прибирає акустичне коротке замикання;
  • покращує якість низькочастотного звуку;
  • розділяє динаміки, що запобігає браку звуку.

Промисловим дизайнерам під час розробки прототипу колонок важливо враховувати форму, матеріал корпусу і те, як всі деталі будуть розташовані. Оптимальними формами для якісної акустики вважають:

  • прямокутник;
  • трапеція чи піраміда;
  • еліпс.

Тому у всіх студіях звукозапису та кінотеатрах точно не побачити колонок у формі тварини чи взуття. Дизайнери весь свій креатив застосовують для стовпчиків, призначених для домашнього використання. Що стосується матеріалів, то перевага надається дереву та пластмасі.

Головний елемент у будь-якій колонці – це динаміки. Саме вони відтворюють звукові хвилі. Вони поділяються на:

  • низькочастотні (сабвуфери) звук у діапазоні 20-120 Гц;
  • середньочастотні – звук до 5 кГц;
  • високочастотні (твіттери) – найвищі звуки від 2 до 20 кГц.
Схема колонки

Схема колонки

У кожній колонці активного типу є підсилювач, без нього звук дуже тихий. Якщо вбудований підсилювач відсутній, він підключається як окремий пристрій.

Варіант підсилювача для колонок

Варіант підсилювача для колонок

Еволюція дизайну колонок

Виробники колонок намагаються виправдовувати високі очікування споживачів та вписуються у тренди, які диктують виробники інших гаджетів. Вже багато років на ринку представлені колонки, які можна слухати у ванній кімнаті, не боячись, що в них потрапить волога. Наприклад, модель iShower Bluetooth Speaker можна встановити просто в душовій кабінці. Вона кріпиться до стіни за допомогою надійних вакуумних присосок.

iShower Bluetooth Speaker

iShower Bluetooth Speaker

На ринку можна знайти колонки, адаптовані під останні моделі iPhone.

iFrogz Boost транслює звук зі смартфона за допомогою технології Near Field Audio. З боків корпусу розташовані два динаміки. Для того, щоб звук з iPhone транслювався через колонку, потрібно просто покласти його на неї зверху.

Модель iFrogz Boost

Модель iFrogz Boost

Є колонки, в яких передбачені ніші або утримувачі для iPhone.

Колонка від Philips для Iphone

Колонка від Philips для Iphone

Колонка у вигляді еліпса. iPhone встановлюється вертикально на підставку із хрому

Колонка у вигляді еліпса. iPhone встановлюється вертикально на підставку із хрому

Для справжніх меломанів вигадали колонки, які вмонтовані в кросівки. У підошву може підключатися CD-диск, а з обох боків взуття розташовані динаміки.

Dada footwear, модель Code M

Dada footwear, модель Code M

Представлені моделі, що працюють через Wi-Fi та Bluetooth.

Кросівки від Ray Kingston

Кросівки від Ray Kingston

Студія промислового дизайну Клон розробить 3D-модель корпусу колонок.

Промисловий дизайн колонок: пошук нових форм

Дизайнеры знают, что колонки не только должны выполнять свою первоочередную функцию, но и отлично вписываться в интерьер и дополнять его. На ринку представлені колонки на будь-який смак. Вони можуть маскуватися під інші предмети, але звісно ж не зникли класичні форми. Моделювання колонок — процес не лише технічний, а й творчий, адже важливо вигадати те, що ще ніхто до вас не робив.

Читайте про те, як створити 3D-модель високої якості у нашому матеріалі.

«Звуковой сад»

Екологічні колонки здалеку нагадують шматочок труби, з якої ростуть невеликі японські деревця. Здогадатися, яка функція в них прихована з першого разу непросто. Звук з’являється, варто лише полити дерева водою.

Звуковой сад

Для шанувальників собак

Такі колонки, напевно, порадують власника собаки. Вони представлені в білому та чорному колірних рішеннях. Компактні габарити роблять колонки більш схожими на статуетки. Сабвуфери розташовані у мордочці собаки.

Для шанувальників собак

Ще один приклад колонки, яка виконана у формі собаки, правда вже вона без голови. На її місці дизайнери зручно розташували колонку. Здалеку корпус нагадує велику гіпсову статую.

Для шанувальників собак

Наступні колонки схожі на мініатюрні статуетки з порцеляни. Динаміки приховані від очей, адже сховані під корпусом собачки. Міні-колонки підключаються до комп’ютера і роблять звук сильнішим.

Для шанувальників собак

Колонка-акордеон

Особливість цієї моделі не тільки у незвичайній формі, яка схожа на акардеон чи гармошку. Вся фішка у гнучкості пристрою, адже динаміки можна легко спрямувати у будь-який бік.
Про те, як виробам із пластику дають друге життя читайтетут.

Колонка-акордеон

«Бабл»

Ця модель імітує баби і завдяки лаконічним строгим формам добре виглядатиме в інтер’єрі стилю Hi-tech.

Бабл

Колонка 360°

Ця модель сподобається шанувальникам футболу, адже колонка вдало маскується під м’яч. Динаміки розташовані на кожній із граней, тому об’ємне звучання гарантоване.

Колонка 360°

Колонка-лялька

Дизайнери з Німеччини створили лялькову ляльку, що нагадує космонавта, в яку вмонтовані динаміки. У спеціальну кишеню можна вкласти будь-який плеєр і звучання посилитися в рази. Сама лялька набита полістироловими кульками, тому приємна на дотик і може стати непоганою іграшкою для дитини.

Колонка-лялька

Колонка на сонячній батареї

Це перша колонка, яка заряджається від сонячної батареї. У верхню панель вмонтовано сонячну батарею, а динаміки розташувалися з боків. Корпус нагадує капот автомобіля, в якому дома фар знаходяться динаміки. Такі колонки будуть чудово виглядати в салоні автомобіля.

Колонка на сонячній батареї

Колонки-камені

Ця модель створена спеціально для стриманого інтер’єру у японському стилі. Колонки замасковані під каміння, яке часто прикрашають вазони та сади японців. Весь овальний корпус усіяний дірочками, через які проходить звук.

Колонки-камені

Квіти

Ще один незвичайний дизайн колонок, для поціновувачів рослин. Форма нагадує кали, із верхівок яких проходить звук. Приглушений зелений колір доповнює ілюзію рослини у вазоні.

Квіти

Plug & Play

Обтічні форми та прозорий корпус роблять колонки практично непомітними в приміщенні.

Plug & Play

Колонка-туфелька

Якщо ви побачите на чиємусь столі туфлі, то не поспішайте звинувачувати власника в неохайності. Під чорними блискучими човниками на високій шпильці може ховатися колонка Gimme Tunes.

Колонки-туфлі Gimme Tunes

Колонки-туфлі Gimme Tunes

Чашка зі Starbucks

Колонка може бути виконана у вигляді фірмової склянки зі Starbucks. Перш ніж налити в чужу чашку ранкову каву, переконайтеся, що там не заховані динаміки.

Чашка зі Starbucks

Колонки давно перестали бути лише пристроєм для посилення звуку. Сьогодні вони сміливо можуть стати в один ряд до стильних та високотехнологічних гаджетів, які є предметом гордості.

Студія промислового дизайну KLONA створить оригінальний прототип колонок.

+38 (044) 338 88 02

info@klona.ua