Перші макети були виготовлені ще в Стародавньому Єгипті – в гробницях фараонів зберігалися мініатюри храмів, які використовувалися під час похоронних обрядів. За призначенням архітектурні макети почали використовувати в античній Греції, трохи пізніше і в Римській імперії, їх виготовляли з дерева або воску. Однак макетування початок широко застосовуватися для будівництва храмів і соборів в епоху Відродження. Наймасштабнішим і грандіозним проектом того часу був макет собору Святого Петра в Римі завдовжки більше 6 метрів. На сьогоднішній день виготовлення архітектурних макетів і раніше залишається одним з найбільш важливих етапів проектування в сфері монументального будівництва. Правда, методика і способи створення макетів дещо змінилися. Для виготовлення мініатюр використовують папір, картон або Еглін (пластилін). Цілком можливо, що незабаром макети будівель будуть виготовлятися виключно за допомогою 3D-друку, оскільки цей метод протягом останніх десятків років успішно «прижився» практично у всіх країнах світу. Що таке архітектурний макет

Архітектурний макет – оригінал, просторово-об’ємна модель існуючої або проектованої архітектурної композиції, споруди, міста. Моделлю архітектурний макет є в тому випадку, якщо він – точна копія оригіналу. Макети будівель використовуються архітектором для представлення своїх проектів, демонструються на презентаціях і виставках містобудівним радам, приватним клієнтам або всім бажаючим. Архітектурний макет дозволяє отримати уявлення про те, як буде виглядати завершений проект з різних ракурсів, обговорити зовнішній і внутрішній (при наявності зрізу) дизайн будівлі.

Архітектурне макетування

Переваги створення архітектурних макетів за допомогою 3D-принтера

  1. Використання полімерів, які не несуть небезпеки навколишньому середовищу.
  2. 3D-друк будинків дозволяє зробити макети максимально деталізованими, будь-яких розмірів і форм.
  3. Створення готового макету в стислі терміни.
  4. Економія грошей на обладнанні і технічний персонал.

Етапи створення архітектурних макетів

  1. Вивчення проекту, для якого буде виготовлятися макет архітектором-конструктором, підготовка необхідних даних: концепція проекту, креслення, ілюстрація, 3D-візуалізація.
  2. Організація проекту менеджером, який відповідає за підбір персоналу, матеріали, розподіляє завдання, планує терміни його виконання.
  3. Виготовлення деталей архітектурного макета відповідно до креслень, схемами та інструкціями.
  4. Частини макета приміряються, потім з’єднуються за допомогою клею, утворюючи завершену композицію, кожен елемент майбутнього архітектурного проекту збирають на подмакетніке.

Види архітектурних макетів

Макет ландшафтного дизайну – модель дизайну об’єктів садово-паркового мистецтва, елементами якої є містки, пішохідні доріжки, альтанки, рослини. Розвинені країни світу вже давно замислюються над створенням еко-парків, які допоможуть зберегти флору і фауну в первозданному вигляді і захистити природу від негативного впливу діяльності людини.

макет інтер’єру – дизайн інтер’єру приміщення: планування простору, колірна гамма, оздоблення меблів. Наприклад, компанія Emerging Objects використовувала для створення ексклюзивного інтер’єру … сіль. Внутрішнє наповнення будинку повністю створено за допомогою тривимірного друку. Ось так виглядає проект під назвою «3D-друкований будинок 1.0».

Створення архітектурних макетів

Містобудівна макет – макет житлового кварталу, села чи міста, має невеликий масштаб. До цієї категорії входять також проекти вокзалів, портів, військових баз, курортів і т.д.

Компанії Autodesk і Steelblue зробили 3D-макет Сан-Франциско, завдяки якому ми можемо побачити, як місто буде виглядати в майбутньому. Унікальна зменшена копія складається з 115 районів, включаючи промислові та бізнес-квартали. Макет значних масштабів друкувався цілодобово двома 3D -прінтерамі протягом двох місяців.

Ссозданія архітектурних макетів

Ще один незвичайний проект представило мексиканське архітектурне агентство BNKR Arquitectura – унікальну споруду під назвою «Землескреб» (The Earthscraper). Проект являє собою величезну перевернуту піраміду, що йде під землю на 300 метрів.

Гігантська будова буде розділено на такі секції: бізнес, культура та розваги, житловий комплекс. Будівля матиме 65 поверхів, поділятися на 6 блоків, між якими планується створити оазиси. Дах споруди буде прозорою, тому сонячне світло можна використовувати в якості освітлення. «Підземний хмарочос» був створений для забудови головної площі столиці Мексики – Мехіко, яка є однією з найбільших в світі

макет будівлі

Конструкторська / інженерна модель – макет окремої будівлі, акцентується увага на його плануванні, внутрішню структуру. Наприклад, в ОАЕ за допомогою 3D -прінтера проектується Музей Майбутнього, в якому буде незвичайним все: і зовнішній вигляд, і внутрішнє оформлення.

макет музею

Створення архітектурних макетів дозволяє виготовляти складні конструкції, створені з сотень тисяч мініатюрних елементів, що значно полегшує роботу інженерам, проектувальникам і дизайнерам. 90% проектів гігантських споруд, а також «міст майбутнього» створюються за допомогою 3D-моделювання.


Ви можете замовити виготовлення архітектурних макетів в компанії KLONA. Зв’яжіться з нами прямо зараз для безкоштовної консультації .