Сьогодні ми фотографуємо все, що бачимо, починаючи від природи і закінчуючи вечерею. Камера інтегрована навіть в найпростіший смартфон. Не потрібно замислюватися про те, як зберегти цінне місце на плівці для стоїть кадру. Але незважаючи на десятки гігабайт і фотографій, які зберігаються в пам’яті телефону, фотоапарати все ще користуються попитом. Виробники адаптують моделі, відповідаючи на побажання клієнтів, і оснащують їх відповідно до останніх технічних розробок. Давайте подивимося, як еволюціонувала конструкція і дизайн фотоапарата.

Студія промислового дизайну KLONA розробить промисловий дизайн для фотоапарата.

Історія конструкції корпусу фотоапарата

Щоб сьогодні фотокамера була в кожній хаті, фізики та хіміки пройшли довгий шлях. Ще в XVII столітті астроном Йоганн Кеплер проводив досліди по проецированию зображення на плоскі поверхні.

Конструкція з проектування зображення на поверхню
Конструкція з проектування зображення на поверхню

Однак вдалося закарбувати картинку тільки французькому винахіднику Жозефу Нісефору Ньєпсу в 20-х роках XIX століття. Асфальтовий лак послужив матеріалом для фіксації зображення. Винахід Ньепса вважається першим в світі фотоапаратом.

Один з перших фотоапаратів
Один з перших фотоапаратів

Фізику Вільям Тальбот вдалося отримати негатив, що вивело винахід на новий рівень. Перший прототип фотоапарата з’явився всього 200 років тому. У той час фотоапарати виготовляли з дерева, і вони були схожі на звичайні ящики. Зображення з’являлися на пластинах, які вставляли в задню частину корпусу.

Фотоапарат 19-го століття
Фотоапарат 19-го століття

Фотоапарату з дзеркальними лінзами ми зобов’язані вченому Томасу Сеттон, який здійснив справжній технічний ривок. Перший дзеркальний фотоапарат був випущений в 1865 році.

Одна з перших моделей дзеркального фотоапарата
Одна з перших моделей дзеркального фотоапарата

Наступний відчутний прорив зробила компанія Kodak в 90-х роках XX століття, запустивши виробництво плівки для фотографій. Але корпус фотоапарата все ще залишався об’ємним.

Kodak в 90-х роках XX століття

Зменшити корпус фотоапарата вдалося завдяки винаходу плівки на 35 мм. Такий фотоапарат стало зручніше носити з собою.

корпус фотоапарата

У 1963 році з’явилися миттєві друковані фотографії від Polaroid. У нижній частині корпусу камери перебувала відкидна кришка для завантаження касети з фотопапером. Одна касета розрахована була на 8-10 кольорових фотографій. Готова фотографія витягалася через спеціальну щілину.

Polaroid

У 1974 році почалося масове виробництво цифрових фотоапаратів, які виготовляли з пластика . Основна перевага цифрових фотоапаратів в тому, що на них можна бачити фотографії відразу на LCD екрані і відправляти знімки на комп’ютер. Корпус, як правило, містить знімний об’єктив. Цифрові фотоапарати ділиться на категорії: професійні, напівпрофесійні і любительські.

Модель Canon RC-701
Модель Canon RC-701

види фотоапаратів

«Мильниця»

Так в народі називають найпростішу і доступну модель фотоапаратів. У таких моделях відсутній ручний режим зйомки, немає можливості змінювати об’єктиви. Всі кнопки управління мініатюрні, за винятком основної, за допомогою якої робляться знімки. Вона завжди розташована на верхньому торці моделі з правого боку. «Мильниці» легко керувати однією рукою.

Модель Sony Cyber-shot
Модель Sony Cyber-shot

Компактні Ultra Zoom-фотокамери

Цей вид за своєю суттю та ж «мильниця», але більш ергономічна і корпус більше. Основна кнопка винесена вперед за основну частину корпусу. На верхньому торці з’явилося коліщатко для швидкого перемикання режимів. Головна відмінність – вбудований висувний об’єктив, при цьому якість фотографій сильно не відрізняється від попередньої моделі.

Ultra Zoom »Olympus SP-820UZ
«Ultra Zoom» Olympus SP-820UZ

«Зеркалки»

Основна особливість – це змінна оптикою, є оптичний видошукач на якому відображається зображення в режимі реального часу. Розмір перевершує «Ультразум» і керувати однією рукою не вийде. На корпусі «дзеркального» фотоапарата більше функціональних кнопок.

Студія промислового дизайну розробить корпус фотоапарата, який буде привертати увагу. Для багатьох фотоапарат – це не тільки спосіб зберегти мить, а й предмет гордості і захоплення.

Canon 1Dx
Canon 1Dx

среднеформатная камера

Найдорожчий вид фотоапаратів, спрямований виключно на професійну зйомку. Корпус витягнуть в довжину і нагадує відеокамеру.

Hasselblad H5D-60
Hasselblad H5D-60

Конструкція сучасних цифрових фотоапаратів

розробку сучасного проекту фотоапарата варто довіряти тільки професіоналам з багаторічним досвідом. Важливо враховувати всі нюанси, починаючи від технічної складової і закінчуючи ергономікою і дизайном. Стандартна конструкція цифрового фотоапарата постійно вдосконалюється, але база залишається незмінною.

Замовити якісну розробку 3D-моделі фотоапаратів можна в студії промислового дизайну клонів.

Фотоапарат, конструкція
Фотоапарат, конструкція

Нестандартний дизайн фотоапаратів

Щоб збільшити масовий попит на фотоапарати, в епоху камер в кожному смартфоні, виробники пропонують нові дизайни звичного устрою. Давайте подивимося на сміливі та креативні моделі фотоапаратів.

Spinner 360 °

Камера фіксує все на 360 °. Для зйомки потрібно триматися однією рукою за рукоятку, інший – смикнути за кільце. Камера почне моментально обертатися навколо своєї осі, знімаючи все навколо. Корпус виконаний з пластика чорного кольору і покритий візерунком, який перешкоджає ковзанню руки. Верхня частина корпусу схожа на «Ultra Zoom», але відсутній цифровий екран, на який зазвичай виводиться зображення.

Spinner 360 °
Spinner 360 °

Lytro

Фотоапарат не тільки оригінального дизайну, але і вирішує важливу проблему – дозволяє настроїти фокусування зображення вже після того, як була натиснута кнопка затвора. Пристрій зовні мало чим нагадує фотоапарат, швидше за невелику підзорну трубу в прямокутному корпусі.

Lytro
Lytro

Передбачена лише одна кнопка затвора, фотографу немає необхідності налаштовувати різкість або фокус: все відбувається автоматично. З одного боку корпусу розташований екран і з протилежного – об’єктив. Базовий колір моделі – чорний з прогумованим покриттям. Дизайн не виглядає настільки строгим за рахунок яскравих пластикових вставок.

Lytro
Lytro

Chobi cam

Ця модель насамперед цікава завдяки понад мініатюрним розмірам. Вона визнана найменшою в світі: її вага всього 12 грамів. За розмірами вона не більше звичайної флешки – 43х21х12. Пристрій робить знімки і записує відео у форматі HD. До моделі Chobi можна придбати змінні об’єктиви.

Корпус чорний, глянсовий і легко поміщається в двох пальцях. Ззаду розташований екран, на який виводиться зображення. Кнопка затвора за текстурою відрізняється від гладкого корпусу, тому легко управляти наосліп.

Chobi cam
Chobi cam

KidZoom

Фотоапарат KidZoom розроблений для самих юних фотографів – дітей. Вони люблять фотографувати не менш дорослих, але довірити їм дорогу камеру мало хто зважитися. Яскравий корпус і об’єктив виконаний у вигляді квітки, сподобається будь-якій дитині. Фотоапарат прогумований, тому стійкий до ударів і інших механічних пошкоджень. Діток порадує і те, що на пристрої є кілька встановлених комп’ютерних ігор.

.KidZoom

KidZoom

Liquid Image Explorer

Фотоапарат-маска призначений для підводної зйомки і не тільки захищає очі від води, як звичайна маска, а й фіксує те, що відбувається. Щоб зробити фотографію або відео, досить натиснути на кнопку затвора. Пристрій виконаний з пластика і надійно працює на глибині до 20 метрів. Скло маски не пітніють, тому у фотографа завжди хороша видимість. Для швидкого визначення ракурсу зйомка, на стеклах є позначки у вигляді хрестів. Працює камера від батарейок.

Зовні камера практично не відрізняється від звичайної маски для підводного плавання, за винятком вбудованої камери, яка знаходиться у верхній частині. Кнопка затвора сильно збільшена в розмірі, в порівнянні зі стандартною. На сьогоднішній день модель представлена тільки в яскраво жовтому кольорі.

Liquid Image Explorer
Liquid Image Explorer

Як бачимо, сьогодні на ринку багато оригінальних моделей фотоапаратів. Вони не тільки оригінальні, але і якісні. Звертайтеся в студію промислового дизайну KLONA за розробкою стильного і ергономічного корпусу фотоапарата.