В арсеналі домашніх кінотеатрів недавно з’явилися 3D-окуляри, а їм на зміну вже прийшли окуляри віртуальної реальності (VR). Ці цікаві пристрої дозволяють своєму власнику перенестися в будь-яке інше місце, будь то далекий Таїланд або простори космосу. Давайте розберемося, як це можливо.

Принцип роботи VR-окулярів

Окуляри 360 ° дозволяють відчути ефект повної присутності, їх система сумісна зі смартфоном, ПК і з ігровою консоллю. Її також можна доповнити іншими елементами, наприклад, датчиками руху. Усередині VR-окулярів або шолома знаходяться дві лінзи, на які з додаткового девайса транслюється адаптоване зображення. Окуляри оснащені перегородкою, тому передають зображення окремо для кожного ока.

Принцип роботи VR-окулярів

Глядачі можуть покататися на американських гірках, використовуючи інноваційні окуляри і модуль з рухомими кріслами.

На ринку представлені і автономні моделі, які дозволяють завантажувати комп’ютерні ігри, не вдаючись до синхронізації з іншими гаджетами. Студія промислового дизайну KLONA розробить оптимальний промдизайн VR-окулярів .

Промдизайн VR-окулярів

Можливості VR-окулярів:

  • грати в комп’ютерні ігри з повним зануренням;
  • дивитися фільми і відеоролики на комп’ютері;
  • переглядати 3D-фотографії;
  • подорожувати в віртуальної реальності.

Технічні параметри:

  • настройка окуляра і регулювання відстані до екрану смартфона;
  • підтримка навушників;
  • регулювання лінз по відстані між зіницями;
  • регулювання кріплення на голові;
  • регулювання яскравості і чіткості.
Можливості VR-окулярів

Еволюція VR-окулярів:

  • перший прототип. Незважаючи на те, що VR-окуляри увійшли в наше життя відносно недавно, перші розробки проводилися ще в 1968 році американським вченим Айвеном Сазерлендом. Правда вони були низької якості. Конструкція перших очок сильно відрізнялася від сучасної: вона була дуже громіздкою і кріпилася до стелі.
  • активні розробки і втрата актуальності. На початку 90-х розробка очок віртуальної вважалося потенційно вигідною. У той час були створені VR-моделі для консолі SegaMegaDrive. Але ближче до двохтисячним розробка була припинена і ненадовго забута.
  • відновлення розробок. Після довгої паузи в розробці VR-окулярів і шоломів, в 2012 знову заговорили про їхню актуальність. Поштовхом послужила розробка інженерів Кармака і Лакі. Лаки, затятий шанувальник VR-продукції, в 2011 створив нові VR-окуляри. Потім Лаки разом з партнером по бізнесу розробили окуляри Oculus Rift.

Студія промислового дизайну клонів розробить унікальну модель VR-окулярів.

Промисловий дизайн очок віртуальної реальності

Промисловий дизайн очок віртуальної реальності

1. VR-шолом . Стандартна модель виготовляється з пластикового корпусу, лінз, дисплея, гіроскопа і ремінців фіксації. Такий шолом надягають на голову і синхронізують з комп’ютером. У корпусі знаходяться лінзи, за якими розташований дисплей, розділений надвоє. Можна зустріти модель шолома, в якому застосовується два дисплея. Для того, щоб пристрій реагувало на повороти голови, в нього інтегрований гіроскоп і датчики, що стежать за рухами голови. Отримані дані передаються на ПК кабелем USB або HDMI.

VR-шолом
лінзи

лінзи

2. VR-окуляри для телефону. В даному випадку смартфон виконує функції гіроскопа і дисплея. Самі окуляри складаються з корпусу і лінз. Можна знайти універсальні окуляри, які підходять для всіх смартфонів і адаптовані під конкретні бренди.

VR-окуляри для телефону

Корпус VR-окулярів може нагадувати популярні сонячні окуляри-авіатори.

Корпус VR-окулярів

Є моделі VR-окулярів зі склом на корпусі або повністю закриті пластиком.

Моделі VR-окулярів
Моделі VR-окулярів

Бренд Lenovo розробив VR-окуляри з гарнітурою VR with its Mirage Solo. Пристрій працює без смартфона. Ергономічний корпус VR-окулярів як ніби служить продовженням голови. Вбудовані датчики ловлять найменші рухи голови. Корпус виконаний в чорно-білих кольорах.

VR-окуляри з гарнітурою
VR-окуляри з гарнітурою

Особливості моделей:

  • підтримують смартфони;
  • телефон впливає на якість зображення;
  • програма VRidge сумісна з іграми, які розроблені для VR-шолома;
  • телефон підключається комп’ютера;
  • є підтримка об’ємного 3D-відео;
  • підходять для додатків віртуальної реальності.
особливості моделей

Сьогодні більшість очок підтримують смартфони 4.5 до 6.4 дюйма. Найбільш підходящою вважається діагональ в діапазоні 5-5.7 дюймів, з нею ширше кут огляду і сильніше ефект повного занурення. Оптимальна роздільна здатність екрану 2560×1440 і вище. Окуляри, що працюють на базі смартфонів, наприклад, Gear VR, відстежують напрям за допомогою вбудованого гіроскопа. Обертання трекаются по всіх трьох осях.

Напрямок обертання за допомогою вбудованого гіроскопа

Ринок віртуальної реальності пропонує моделі найрізноманітніших дизайнів і технічних параметрів. Представлені окуляри, виконані в плавних або незграбних лініях.

Ринок віртуальної реальності

Є моделі з фіксуючим ремінцем зверху і без нього.

Моделі з фіксуючим ремінцем

Перспективи розвитку VR-окулярів

Ми можемо спостерігати стрімкий розвиток VR-технології та супутніх сфер. На даному етапі окуляри віртуальної реальності не користуються дуже великим попитом по ряду причин:

  • Висока ціна. Окуляри віртуальної реальності можна зустріти далеко не в кожному будинку через велику ціни. Моделі, які підходять для геймерів, стоять кілька сотень доларів.
  • Маленький список ігор. Тільки нові гри підходять для проходження в окулярах і таких ігор не так вже й багато.
  • Технічні вимоги VR-обладнання. Технічне оснащення комп’ютера повинно відповідати мінімальним вимогам очок.

Можливо, що найближчим часом VR-технологія втягне в процес занурення не тільки погляд, але і мова, рухи користувача. Геймер зможе бігати, стрибати, повертатися на 360 градусів, як і його аватар в грі. Це дозволить користувачеві максимально зануритися в світ комп’ютерних ігор. Вже сьогодні багато моделей VR-окулярів синхронізуються з джойстиком і клавіатурою, є управління жестами. Йдуть розробки пристроїв, які паралельно зможуть передавати пориви вітру, вібрації і запахи. Список аксесуарів поступово розшириться: до навушників і трекерам додадуться нові пристрої і, звичайно, збільшиться список ігор для VR.

Але це буде потім, а в сьогоденні студія промислового дизайну KLONA розробить модель ергономічних і стильних VR-окулярів. Створимо реальність разом!