Фен — це та техніка, яка є в кожному будинку. Уже трудно себе представить, как можно обойтись без приспособления для быстрой и бережной сушки волос. Функції фена не розширити, як, наприклад, стайлерів, але виробники по всьому світу працюють над тим, щоб промдизайн був не тільки ергономічний, а й візуально привабливий.

За якісною візуалізацією фена звертайтесь до студії промислового дизайну KLONA!

Історія фена

Перше пристосування для сушіння голови з’явилося у Німеччині 1900 року. Німецький виробник «Санітас» представив громадськості на перший погляд дивну конструкцію: вона нагадувала велику лійку. З одного боку прикріплювалася залізна трубка, а з іншого була ручка з дерева. Усередині був двигун внутрішнього згоряння. Він нагрівав сталеву спіраль, і вбудований пропелер подавав нагріте повітря через трубку.

Одна з перших моделей фена

Одна з перших моделей фена

Під час сушіння волосся фен потрібно було тримати на відстані метра від голови. Інакше був високий ризик спалити волосся. Це давалося непросто, адже вага пристрою понад два кілограми. Але в той час фен видував повітря, температура якого було близько 90 ° C, доводилося дотримуватися техніки безпеки. Сьогодні фени легкі, компактні, доступні та безпечні.

Одна з перших моделей фена

Одна з перших моделей фена

Конструкція сучасного фену

Вона проста і за принципом роботи не дуже відрізняється від перших моделей. Корпус виготовляють із міцного пластику, усередині якого знаходиться невеликий вентилятор та електродвигун. Усі нагрівальні елементи виконані з ніхрому.

Конструкція сучасного фену

Стандартна конструкція фена: 1. пропелер вентилятора; 2. електричний моторчик; 3. нагрівальний елемент як спіралі; 4. основа із термозахистом; 5. кнопка пуску та перемикач режимів; 6. шнур підведення живлення.

Нагрівач фену

Нагрівач фену

Вентилятор фену

Вентилятор фену

Блок нагрівального елемента

Блок нагрівального елемента

Всі внутрішні деталі захищені від перегріву, але в екстрених випадках робота фена може бути призупинена, щоб уникнути поломки. За контроль температури відповідає термостат. Якщо нагрівання стає критичним, то відбувається автоматичне розмикання контактів і подача повітря припиняється.

Термостат

Термостат

Термічний запобіжник – це запасний парашут, якщо не спрацював термостат. Запобіжник відключить пристрій від мережі живлення.

Термічний запобіжник

Термічний запобіжник

Принцип роботи фена

У тильній стороні корпусу знаходиться вентиляційна решітка, через яку вентилятор отримує та трансформує потік повітря. Повітря проходить через нагрівальний елемент та виходить через насадку (сопло).

Сучасні фени можуть нагрівати повітря до 60 градусів за Цельсієм для максимально швидкого сушіння. Практично всі пристрої оснащені регуляторами швидкостей та температури повітря.

Виробники розробили насадки з урахуванням побажання сучасних жінок: фен дозволяє не тільки висушити волосся, але й надати їм гладку, хвилясту або об’ємну текстуру.

Види насадок для фену

  • Концентратори. Оптимальна насадка для швидкого сушіння волосся. Її форма нагадує циліндр, що до одного краю звужується. Вона дозволяє точно спрямовувати потік повітря.
Насадка фену Philips Pro

Насадка фену Philips Pro

  • Дифузор. Вона нагадує невелике сито, через яке проходить розсіяне гаряче повітря. «Пальчики» оснащені маленькими отворами та піднімають волосся від коріння, висушуючи в особливо дбайливому режимі. «Пальчики» оснащены маленькими отверстиями и поднимают волосы от корней, высушивая в особо бережном режиме.
Насадка дифузор Satin Hair 3

Насадка дифузор Satin Hair 3

Виробництво фена: як створити корпус

Моделювання фена здійснюють за кресленнями. На етапі проектування важливо враховувати як технічні особливості, але ергономіку ручки корпусу. Усі кнопки та перемикачі повинні бути легкодоступними для керування однією рукою. Промисловий дизайнер перенесе креслення в 3D-принтер, і ви побачите об’ємну модель майбутнього пристрою. Після затвердження моделі замовником на 3D-принтері виготовляють прототип. При необхідності, в 3D-модель фена вносяться виправлення та виготовляється фінальний прототип, який проходить усі необхідні тести на якість роботи та ергономічність корпусу. Фінальний макет перетворюється на масову металеву форму, якою відливають всю партію.

Створити ергономічну модель фена допоможе студія промислового дизайну КЛОНА.

Виробники та дизайнери невпинно шукають можливість запропонувати споживачам нові, досконаліші моделі фенів.

Виробники та дизайнери невпинно шукають можливість запропонувати споживачам нові, досконаліші моделі фенів. Багато хто з них далекий від уявлень про те, як же має виглядати пристрій для сушіння волосся. Погляньмо на оригінальні моделі, які сьогодні представлені на ринку.

Dyson Supersonic

Виробник у моделі поєднує високі технології та унікальний дизайн. Над моделлю працювало протягом 4 років команда зі 103 осіб. У розробку було вкладено понад 70 мільйонів доларів.

Dyson Supersonic

Інноваційність пристрою полягає в тому, що він може більше 20 разів на секунду перевіряти та контролювати температуру повітря.

Інноваційність пристрою

Розробники наголосили на дизайні корпусу і істотно змінили звичну конструкцію. Двигун та в кілька разів зменшений вентилятор розташований у рукоятці, яка зручно лежить у руці. На думку конструкторів, так у дівчат не втомлюватиметься рука за рахунок правильного розподілу ваги.

Дизайн корпусу

Корпус виготовлений з якісного пластику та представлений у двох колірних рішеннях: пурпурному та срібному.

Корпус виготовлений із якісного пластику.

Dryerhair

Модель нагадує чорно-білий тубус із ручною та оснащена довгим дротом. Шнур легко ховається у задню частину корпусу після використання фена.

Dryerhair
Dryerhair

Twist-фен

Особливість моделі в тому, що її можна переключити з прямої в «L»-подібну форму. Ця функція передусім призначена для комфортного транспортування.

Twist фен

Shaker

Корпус фена нагадує склянку для перемішування коктейлів. Шнур захований всередину конструкції та у вимкненому режимі кріпиться на решітку, яка закриває вентилятор. Прикрашає пристрій різнокольоровий пластик, що знімається для легкого очищення. Цікаво, що у цьому фені відсутня звична ручка.

Shaker

Sportivo

Модель цікава завдяки ергономічній ручці, що регулюється залежно від потреби. Рукоятка згинається під кутом 90°, що полегшує сушіння волосся, наприклад, у потиличній ділянці. Корпус фена чорний, яскраві акценти додають кнопки та ручка, які виконані у бордовому кольорі.

Sportivo

Porsche

Дизайн цієї моделі розроблено спільно з компанією Porsche. Крім незвичайної конструкції, фен під час роботи видає звук, що нагадує рев двигуна автомобіля. У монолітному корпусі використовували лише два кольори: срібний та червоний. Тут є одна зафіксована у корпусі насадка-концентратор.

Porsche

Go On

Модель фена Go On примітна компактними розмірами. Корпус всього 9 см завдовжки і важить 110 грамів. Незважаючи на невеликі габарити, потужність 500 Вт. Модель спочатку була створена як сувенірна. Корпус виконаний із пластику та покритий сріблястим напиленням. Виробник пропонує кілька колірових рішень. Нестандартно підійшли конструктори до вентиляційних захисних ґрат, які нагадують ажурну тканину. Ручка практично відсутня, але й не варто розраховувати, що феном будуть пользуватися за призначенням.

Go On

Як бачимо, незважаючи на роками усталену форму корпусу, виробники та дизайнери не залишають спроб здивувати покупців та розробити модель, яка зруйнує звичні уявлення про фен.

Go On

Студія промислового дизайну KLONA розробить модель для функціонального та сувенірного фена.