Прямий зв’язок сну та гарного самопочуття породжує попит на гаджети, покликані підвищити якість відпочинку. І хоча ця сфера люського існування ще не до кінця досліджена вченими, розробники продовжують генерувати ідеї і створювати нові пристрої. Сьогодні можна виділити три основні напрямки, в яких працюють компанії:

  • трекери;
  • гарнітури, маски, пов’язки;
  • зовнішні багатофункціональні пристрої.
Гаджети для сну

Способи застосування таких девайсів суттєво відрізняються між собою. Це, своєю чергою впливає на форму, матеріал, текстуру самого виробу. Що ближче до тіла — то ніжніше і гнучкіше. Чим ближче до прикроватної тумбочки — тим більш мінімалістично і затишно. Але це, звичайно, краще розглянути на прикладах (якими з радістю поділяться фахівці студії промдизайну KLONA).

Трекери: від браслетів до куль, що світяться.

Трекер сну – це пристрій, який слідкує за сном людини. Воно зчитує та аналізує різні показники, визначає фази сну і будить тоді, коли організм до цього найкраще підготовлений. Загалом корисна штука для тих, хто схильний прокидати будильники і погано розраховує час, необхідний для відпочинку.

Такі гаджети поділяються на дві категорії: ті, що зручно розмістити на тілі та ті, які не треба одягати.

Трекери: від браслетів до куль, що світяться.

Наручні трекери

До першого варіанту суспільство вже звикло. Нещодавно відгримів бум на фітнес-браслети та смарт-годинник. Новинки «все-в-одному-мініатюрному-девайсі» перестали бути незрозумілим модним явищем і міцно увійшли в ужиток. І якщо вже такі годинники-браслети існують, чому б до трекера активності та інших додатків не додати аналізатор сну?

Трекери Jawbone UP3

Трекери Jawbone UP3

Враховуючи, що власник, як правило, нерозлучний з таким девайсом, важливо дотримуватися ключових правил у розробці пристроїв, що носяться. Як заявляє нова філософія відпочинку, ніщо не повинно заважати, відволікати та перевантажувати увагу сторонніми відчуттями. Тому при створенні наручного трекера враховують такі моменти:

  1. Пристрій має бути максимально полегшеним — і йдеться не лише про вагу, а й про виконання. Жодних зайвих деталей, виступаючих елементів, громіздких і застібок, що чіпляються. Браслет має буквально зливатися з рукою.
  2. Гнучкість – важлива характеристика гаджета. Це питання про матеріали. Ремінець повинен зручно облягати зап’ястя, не перетискати, але й не зісковзувати. Крім того, шкірі під браслетом треба дихати. І, зрозуміло, трекер повинен бути приємним і природним на дотик, щоб не нагадувати про себе і не дратувати в невідповідний момент.
  3. Дизайн корпусу– це особливо важливо, якщо трекер мультизадачний, і використовується не тільки для визначення фази сну, але і для підрахунку кроків, пульсу та інших показників під час неспання. І якщо вже мова про цілодобове застосування, пристрій має бути не тільки симпатичним і корисним, а й зберігати особисті дані в безпеці. Такий розумний браслет стає продовженням смартфона, відмовляючись від власного екрану.
Аналізатор активності сну Nokia STEEL

Аналізатор активності сну Nokia STEEL

«Стаціонарні» трекери

Як виявилось, не всім зручно носити свій трекер на зап’ясті. Так з’явилися нові девайси, які кріпляться на ліжко, простирадла або ставляться на тумбочку поруч із ліжком. Точність таких пристроїв залежить від “близькості до тіла”, а дизайн – від способу застосування.

Якщо гаджет встановлений поруч із ліжком, то тут, звичайно, залишається величезний простір для дизайнерських експериментів.. Тоді можна використовувати і футуристичні форми, на кшталт куль, що світяться, і більш класичні, що нагадують невеликі колонки.

Трекер Max компанії SleepScore Labs

Трекер Max компанії SleepScore Labs

Коли мова заходить про більш гнучкі вироби, що кріпляться в ліжку, то пристрої більше схожі на пояси (протягуються під простирадлом) або лаконічні коробочки із сірникову коробку (розташовуються на спинці ліжка).

Трекер Sleepace Reston

Трекер Sleepace Reston

Тут важливо, щоб гаджет не заважав та не створював зайвих рельєфів. Особливо це стосується «постільних» пристосувань. Розробка дизайну стає питанням не лише зовнішньої привабливості, але насамперед функціональності та зручності. Команда студії промдизайну КЛОНА знає, як зробити гарне зручним.

Відгороджуємося від зовнішніх подразників: маски, пов’язки, гарнітури

Іноді навіть коли дуже хочеться спати, головними перешкодами стають зовнішні подразники — світло, звук, температура. Для цього і розробляються всілякі маски та пов’язки.

Пов'язка компанії Aurora iWinks

Пов’язка компанії Aurora iWinks

Часто розробники девайсів збирають кілька предметів в одному, і так виходять шоломи, які одночасно є і масками, і навушниками, і допомагають зігрітися. У чому профіт? Світло не б’є у вічі, а сторонні звуки заміщуються білим шумом або іншим супроводом, розробленим для відпочинку. Вчені довели, що певні звукові хвилі допомагають мозку розслабитися — у результаті виходить швидше заснути.

Промдизайн гаджетів для сну

Коли йдеться про дизайн, важливо враховувати такі нюанси:

  • все, що кріпиться на голові, має бути легким;
  • важливо, щоб маска або пов’язка щільно охоплювала голову, повторюючи контури, але при цьому не тиснула;
  • подібного роду девайси рекомендується створювати з м’яких матеріалів, приємних на дотик.

Навіть якщо ви пропонуєте просту стрічку-пов’язку, вона повинна бути розроблена так, щоб не створювати зайвого тиску, а краще — зовсім не відчуватися. Що вже говорити про шоломи, які досить об’ємні, щоб вважатися практично «подушкою, що одягається».

Philips SmartSleep

Philips SmartSleep

Зовнішні пристрої: співаючі подушки, розумні ковдри та електронні аромалампи

Крім пристроїв, що стежать за сном,все більшої популярності набувають девайси, покликані покращити якість сну і швидкість засинання. І цей сегмент «корисних товарів» буквально під зав’язку набитий цікавими винаходами: політ фантазії розробників нічим не обмежений. На ринку зустрічаються як практичні предмети, так і більш вузькоспеціалізовані, «на любителя».

Серед таких пристроїв можна виділити ковдри з підігрівом, температурний режим яких можна самостійно регулювати або запрограмувати. Вибираючи оптимальний підігрів, значно легше розслабитись перед сном.

Зовнішні пристрої: співаючі подушки, розумні ковдри та електронні аромалампи

З оформленням електро-білизни (ковдр, простирадл, матраців) можна експериментувати — вибирати будь-яке забарвлення, форму, щільність. Останнім часом популярні вироби з м’яких, пухнастих тканин, як плюш. Пульти, зазвичай невеликі, з мінімальною кількістю додаткових елементів. Провід вмонтований у шви таким чином, щоб сплячий у них не заплутався.

Окрему увагу слід приділити подушкам. Крім того, що для них необхідно підібрати правильну форму (ортопедичні подушки не втрачають своєї популярності), тепер можна вбудовувати всередину:

  • колонки;
  • підсвічування;
  • вібромасажери;
  • датчики, які зчитують показники активності людини під час сну.
Подушки, здатні вібрувати і мурчати, як кішки

Невідомо, наскільки це дійсно допомагає спати, але хітом продажів стали подушки, здатні вібрувати і муркотіти, як кішки. Вчені кажуть, що цей звук заспокоює нервову систему.

Втім, гаджет не обов’язково брати із собою в ліжко (або складати ліжко із гаджетів). Деякі аксесуари чудово виглядають на тумбочці, поєднуючи кілька функцій, наприклад: світильник, аудіоколонка, аромалампа і будильник.

Nox Aroma Smart Sleep Light компании Sleepace

Nox Aroma Smart Sleep Light компании Sleepace

Тут розробники не обмежені ні у формі, ні у змісті. Одні віддають перевагу хай-тек корпусам, інші намагаються використовувати натуральні матеріали, створюючи «затишний» дизайн з мінімалістичним інтерфейсом.

Гаджети для сну: дизайн як візитна картка

З огляду на те, що різні пристрої для покращення сну стали поширеним явищем, компаній на цьому специфічному ринку досить багато. Виділитися серед конкурентів допоможе не лише нова функція, а й грамотно розроблений дизайн. Коли йдеться про комфорт, споживачі вкрай суб’єктивні та емоційні. На цій емоції і допомагає зіграти правильне подання форми, текстури, кольору.

Професіонали студії промислового дизайну KLONA здатні творити дива, створюючи ультрасучасні, незвичайні форми, що запам’ятовуються.Саме це вам і потрібно для успішного старту: запропонувати те, що захочеться обов’язково доторкнутися, спробувати і залишити в спальні. Звертайтеся, і ми розробимо найкраще рішення для найкращого гаджета. Вашого, звичайно.