Вигадана дошка з фільму «Назад у майбутнє» стала культовим предметом, який бажали підлітки. Під час одного із інтерв’ю режисер фільму сказав журналістам, що дошку вже давно винайшли, але батьки заважають розпочати масове виробництво гаджетів. Після цього телефонні лінії Mattel обвалили потенційні покупці. Вони вимагали запустити серійне виробництво ховербордів усупереч волі батьків усього світу. У Mattel підлітки телефонували тому, що її логотип нанесли на ховерборд творці фільму.

Читайте також: Сонце, заряд мій телефон: промдизайн сонячних електростанцій

промдизайн ховерборд

Промдизайн ховерборда Slide, Lexus

На подвір’ї 2018-й і ми не надто наблизилися до літаючої дошки, яка замість коліс оснащена двома антигравітаторами. Влітку 2015 року компанія Lexus презентувала свій прототип ховерборду. Дошка називається Slide і вміє літати лише за заданою траєкторією. Спеціально для презентації продукту компанія збудувала скейтпарк, під рівною поверхнею рамп прокладені магнітні рейки, які не дають дошці падати.

Створення ховерборду: історія Lexus

Дошка літає за рахунок надпровідників, у яких за низьких температур опір дорівнює нулю. Якщо помістити надпровідник у магнітне поле, воно витісняється з його обсягу. Так утворюється магнітна подушка, завдяки якій дошка може чинити опір гравітації.

Проектування ховерборду

Проектування ховерборду: принцип роботи пристрою Lexus

Потрібна низька температура виникає завдяки використанню рідкого азоту, яким залитий надпровідник. Саме через нього на відео довкола борда видно пару.

Розробка ховерборду: спроба Lexus

Замовити дизайн корпусу ховерборду ви можете у студії промислового дизайну KLONA. Розкажіть нам про свої ідеї, можливо, ваша конструкція більш революційна, ніж ідея Lexus.

Над проектами літаючих дощок працюють не лише корпорації. Французький спортсмен та винахідник Френкі Запата презентував уже 2 проекти, умовно схожі на ховерборд.

Перший – дошка, яка серфіт над водою за допомогою потужного потоку води. Вона існує у двох версіях: прототипі Flyboard та допрацьованої версії Hoverboard, яка здатна розганятися до 37 км/година. Конструкція має масивний вигляд: до дошки прикріплений довгий шланг, через який подається вода. Він забезпечує необхідний тиск. Прототип Френкі показав ще 2011-го, але стабільна версія з’явилася лише 2014-го, коли він організував масштабну презентацію можливостей Hoverboard.

Замовити розробку свого винаходу ви можете у студії КЛОНА. Ми надаємо послуги промислового дизайну електроніки.

Читайте також: Я стежу за тобою: дизайн корпусу камери відеоспостереження

Дизайн корпусу ховерборду: ціна питання

На сайті Запати можна купити сам скейт, шланг, кріплення та костюм. Спеціальний водний скутер купувати не обов’язково, конструкція Запати модульна, її можна підключати до сучасних моделей водних скутерів.

Розробка корпусу ховерборду: Hoverboard

Скільки коштує розробка дизайну ховерборду Запати історія замовчує, але комплект із дошки, запчастин та костюма коштуватиме мінімум сім тисяч доларів.

Другий проект Запати – Flyboard Air. Ця конструкція дуже далека від концепції фільму «Назад у майбутнє». Формою вона нагадує невеликий макет космічного корабля. для використання потрібен шолом і спеціальний костюм.

промдизайн ховерборд

Промдизайн ховерборду – Flyboard Air

Пристрій може пролетіти 10 000 футів (3048 метрів) без підзарядки та розвиває швидкість до 150 км/год, отже літати до закінчення заряду батареї пристрій може лише 10 хвилин. На сайті вказано, що Flyboard Air доступний для замовлення, але є позначка, що він не годиться для «розважальних цілей». Вартість цієї не розважальної іграшки — 250 тисяч доларів.

Дизайн ховерборду —Flyboard Air

Читайте також: Перший, перший, я другий: дизайн корпусу рації

Літаючий ранець: із фантазії в реальність

Jet pack (rocket pack, rocket belt) — пристрій, що кріпиться на спині як рюкзак і дозволяє людині злетіти. Працює на реактивній тязі, що створюється вбудованим двигуном. Він викидає вертикальний реактивний струмінь, а людина злітає вгору. Конструкція ракетних ранців досить проста, і досвідчений інженер зможе виготовити його сам, у домашній майстерні. Всі вони ґрунтуються на класичній розробці 1960-1969 років, винахідника Венделла Мура.

Політ за допомогою ранця видовищний, але короткий. У конструкції використовується двигун внутрішнього згоряння і паливо спалюється дуже швидко. У середньому політ триває 30 секунд. Це перешкоджає поширенню ранців, їхньому комерційному успіху. Однак ентузіасти-винахідники не хочуть здаватися і шукають шлях у небо. Щоб продовжити час у повітрі, вони вдосконалюють конструкцію ранця.

Реактивний ранець Мура складається з:

  1. Газогенератор ракетного двигуна.
  2. 2-х трубок, що кріпляться до ракетного двигуна жорстким з’єднанням.
  3. Реактивних сопел з керованими наконечниками, що розміщуються на кінцях труб.
  4. Клапан-регулятор подачі палива в двигун.
  5. Поворотної рукоятки керування тягою, яка знаходиться на правому важелі керування конструкцією. Важелів два, вони жорстко з’єднані з двигуном і проходять під руками пілота.
  6. 2-ох балонів з рідким перекисом водню.
  7. 1-го балона зі стисненим азотом.
  8. Склопластиковий жорсткий корсет.
  9. Ракетного двигуна на шаровому шарнірі, встановленого рухомо.
  10. Системи кріплень-ременів.
Конструкція реактивного ранця

Конструкція реактивного портфеляBell Rocket Belt Венделла Мура

Читайте також:Розробка корпусу навушників: баланс ергономіки та стилю

Jetlev R200: водний літаючий ранець

Цей винахід надійшов на ринок у 2009-му році, остання версія вийшла у 2015-му році. Мінімальний набір коштуватиме 4 тисячі євро. Пристрій позиціонується як безпечний відпочинковий гаджет. Конструкція дозволяє перебувати в повітрі більше півгодини і керувати напрямом та швидкістю польоту за допомогою двох важелів, що знаходяться на рівні плечей. Варто обмовитися, що чим більше важить людина, тим менша швидкість польоту.

Розробка літаючого ранця

Розробка літаючого ранця — проект Jetlev R200

Як і попередній водний скейт, конструкція модульна та універсальна: приєднати набір можна до стандартного водного мотоцикла, купувати спеціальний не потрібно. Металева частина виконана із нержавіючої сталі. Винахід позиціонується як ультрабезпечний, що підходить для всієї родини. Конструкція передбачає можливість падіння та пом’якшує удари.

Промдизайн літаючого ранця — проект Jetlev R200

Читайте також: Шість дизайн-стратегій для створення довговічних виробів

Jetman: розробка реактивного ранця з Дубаї

Ранець, який оснащений крилами і дозволяє ширяти — популярний тип конструкції. З його плюсів: можливість подовжити політ. На відміну від реактивного ранця класичної конструкції такі пристрої літають близько 10 хвилин. Особливості, які можна назвати мінусами — неможливість стартувати із землі та потреба в парашуті для приземлення. Перший фактор перешкоджає масовості твору. Не кожна людина, яка готова заплатити за пристрій кілька тисяч доларів, може дозволити собі орендувати гелікоптер для використання пристрою.

Рекламне промовідео Jetman та авіаліній The Emirates

Парашют робить застосування більш небезпечним, і вимагає від потенційного споживача грунтовної фізичної підготовки. Однак для вузької цільової аудиторії такі пристрої все ж таки привабливі. Вони дозволяють робити трюки в повітрі і приземлятися на відстані десятків кілометрів від місця висадки. Нехай на реактивні ранці в початковому концепті вони не надто схожі, але прагнення людини ширяти як птах задовольняють.

На жаль, компанія затримує випуск свого пристрою на ринок. У 2015-го творці рапортували, що покупка стане реальною через два роки. Проте 2017-й закінчився, а продажі не відкрили. Сподіваємося, що це затримка, а не закриття проекту, адже ідея польоту виглядає надто привабливо.

Замовити 3D-моделювання реактивного ранця або ховерборду ви можете у студії промислового дизайну KLONA. Ми створимо проект винаходу за вашими кресленнями та допоможемо з його реалізацією. Давайте підкорювати повітряну стихію разом!

Контактна інформація:

+38 (044) 338 88 02

hi@klona.ua