Пластик був винайдений в 1862 році британським дослідником Олександром Паркс. Нове речовина було створено в якості замінника дорогого матеріалу, слонової кістки, з якого робилися кулі для більярда. Виготовлення спеціальних установок для створення пластмасових виробів було примітивним процесом. Не завжди робилися точні креслення для проектування прес-форм, внаслідок чого при виготовленні пластмасових виробів часто виникали проблеми. Сьогодні проектування є одним з найважливіших етапів у виготовленні прес-форм.

Чим точніше вийде візуалізований макет, тим якісніше буде готова деталь, тим менше ризику перероблення та внесення правок. Тому багато виробників приділяють багато уваги цьому процесу, що повністю виправдано.

Проектування прес-форми – створення макета пристрою для виготовлення пластмасових виробів різних обсягів і форми, одержуваних шляхом пресування. Є початковим етапом виготовлення прес-форми.

Етапи проектування прес-форм:

  1. Надання замовником інформації про продукції, що виготовляється.
  2. Створення креслень, словесний опис майбутньої установки для лиття пластмаси.
  3. Виділення основних параметрів, необхідних для виготовлення прес-форми: габарити, форма і матеріал виготовлених деталей; кількість випущених виробів; матеріал, з якого буде виготовлена прес-форма.
  4. Створення необхідної документації.
  5. конструювання 3D-моделі прес-форми на комп’ютері.
  6. Прототипування, пробне виготовлення установки.
  7. Внесення правок в разі потреби.

Виготовлення прес-форм

Особливості проектування прес-форм

Деталь будь-якої форми і розміру виготовляється за допомогою індивідуальної прес-форми. Конструкція може бути як простий, так і складної одночасно. Наприклад, зовні вона може мати форму чотирикутника, а в середині утворювати різні відсіки, перегородки. Відповідно, процес проектування прес-форми буде більш копіткою, оскільки вона повинна буде мати спеціальні роз’єми в різних площинах.

Для створення креслення майбутньої деталі, виготовленої за допомогою прес-форми, конструктору необхідно вибрати оптимальний перетин майбутнього виробу. На практиці відбувається інакше: конструктор змушений вибирати кілька перетинів, особливо якщо для деталі, яка має складну форму, поверхню. Досвідченому конструктору необхідно по можливості прибрати додаткові перетину, відібравши оптимальне їх кількість.

Проектування прес-форми залежить від таких факторів, як:

  • вибір оптимальної кількості перетинів вироби;
  • створення схеми розташування гнізд;
  • продумування літніковойсистеми, системи охолодження і виштовхування готової деталі.

Автоматизоване проектування прес-форм

Сьогодні процес проектування прес-форми займає набагато менше часу, ніж раніше, адже конструкторам не треба більше все робити вручну. Готову модель майбутньої установки для лиття пластмаси можна створити за допомогою системи автоматизованого проектування. Даний метод дозволяє сконструювати 3D-макет прес-форми на основі моделі майбутньої деталі, заздалегідь зробити необхідні прорахунки, забезпечити надійність і міцність конструкції обладнання.

Проектування прес-форм

Програмне забезпечення, за допомогою якого виконується проектування прес-форм, ділиться на три групи:

  • CAD (ComputerAidedDesigned) – програми для роботи з графікою;
  • САМ (ComputerAidedManufacturing) – програми, які вирішують завдання технологічного аспекту виробництва;
  • САЕ (ComputerAidedEngineering) – програми, призначені для перевірки та аналізу рішень по проекту, інженерних розрахунків.

Найбільш популярною в країнах СНД програмою для створення об’ємних макетів прес-форм є T-FLEXCAD. Це програмне забезпечення розробила російська фірма «Топ Системи».

За допомогою систем автоматизованого проектування створюються умови для визначення основних параметрів і характеристик майбутньої прес-форми, зводиться до мінімуму ручна робота конструктора.

Проектування – важливий етап у виготовленні прес-форм, в ході якого створюються креслення, а також тривимірна модель установки. Серйозний підхід до проектування дозволяє уникнути проблем на етапі виробництва прес-форми, виготовлення пластмасових деталей. Використання сучасного програмного забезпечення дозволяє значно прискорити процес, створюючи макети складних конструкцій з високим рівнем деталізації.

фахівці компанії KLONA спеціалізуються на виготовленні прес-форм. Звертайтеся до нас, ми із задоволенням відповімо на всі Ваші запитання.