Зварювальні роботи під тиском – це технологічний процес виготовлення виробів, при якому рідкий пластик впорскується під тиском в металеву прес форму, рівномірно розподіляється по ній і застигає. Це найпоширеніший метод крупносерийного виготовлення пластикових виробів. Процес лиття під тиском вимагає складного обладнання та серйозної технічної підготовки. Однак під контролем досвідчених фахівців витрати виправдовують себе, і на виході виходить виріб відмінної якості.

Сфери застосування технології лиття під тиском

За допомогою даного методу можна зробити практично будь-який пластикове виріб. При цьому немає ніяких обмежень по величині або кількості деталей. Ось неповний список того, що можна зробити за допомогою технологи лиття під тиском:

  • корпусу для радіоелектронного обладнання;
  • комплектуючі автомобілебудування;
  • пластикові кришки і ковпачки;
  • корпусу для медичного обладнання;
  • деталі побутових приладів;
  • дитячі іграшки;
  • пластикові упаковки і т.д.
Зварювальні роботи під тиском

Переваги використання технології лиття пластика під тиском

Багато виробників вибирають більш дешевий спосіб виробництва – лиття в силіконову форму. Однак часто такий вибір приносить ще більші грошові витрати і не гарантує відмінну якість.

Чому при виготовленні великих партій рекомендується вибирати саме лиття під тиском?

  1. Висока точність готового виробу. Подача рідкого пластику під тиском дозволяє йому рівномірно розподілитися по формі, заповнюючи навіть найдрібніші отвори.
  2. Можливість отримання деталі будь-якої складності, в т.ч. з дуже тонкими стінками. Для виробництва виробів виготовляється металева прес-форма, конструкція якої враховує всі дрібні деталі майбутнього виробу. В результаті можна отримати як просте, так і дуже складний виріб, з безліччю отворів і вигинів.
  3. Мінімальна потреба в механічній обробці вироби. Найчастіше, готовий продукт не вимагає ніякої обробки. Винятки становлять дуже складні вироби, однак і в цьому випадку доопрацювання мінімальні.
  4. Необмежена кількість готових виробів. Металева прес-форма, яка створюється перед виробництвом, прослужить дуже довго, з її допомогою можна виготовити будь-яку кількість виробів.
  5. невисока вартість за умови виготовлення великої партії. Чим більше виробів буде виготовлено, тим дешевше буде вартість одного примірника. Оскільки основний бюджет витрачається на етапі підготовчих робіт, які проводяться за все один раз.

Разом з тим, технологія лиття під тиском має свої недоліки: висока вартість підготовчих робіт, і, відповідно, нерентабельність виготовлення виробу в одному примірнику або дрібної партії.

Лиття пластика під тиском

Основні етапи виробництва вироби методом лиття під тиском

Процес виготовлення виробів з пластмаси методом лиття під тиском включає в себе кілька етапів, які можна розділити на дві групи: підготовчі роботи і безпосередньо лиття. Розглянемо ці етапи трохи докладніше.

Підготовчі роботи

  1. створення 3D -моделі майбутнього виробу. Створити 3 \ D \-модель можна за кресленнями, опису або фотографії. Тривимірне моделювання здійснюється в спеціальній програмі досвідченим фахівцем.
  2. Виготовлення прототипу. Після того, як створена і затверджена 3D-модель, можна створити прототип, тобто зразок майбутнього виробу. Найчастіше це робиться за допомогою 3D-друку. Прототип необхідний для того, щоб оцінити і протестувати майбутній виріб. Якщо були виявлені які-небудь неточності, необхідно повернутися на перший етап і доопрацювати 3D-модель.
  3. Проектування прес-форми. Даний процес здійснюється на основі 3D-моделі майбутнього виробу. При проектуванні важливо врахувати всі найдрібніші деталі і тонкощі.
  4. Виготовлення прес-форми. Готова 3D-модель розбивається на кілька частин. Кожна частина виготовляється окремо, після чого вони збираються в прес-форму.
  5. Тестова виливок. Далі за допомогою готової прес-форми виготовляється перший екземпляр, який ретельно вивчається і тестується. Якщо були виявлені неточності або вади, прес-форма допрацьовується.

Підготовчі роботи тривають від кількох тижнів до кількох місяців. Однак це важливий етап, на якому не варто поспішати, тому що саме від нього залежить якість майбутніх виробів.

Прес-форма для для лиття пластика під тиском

Процес лиття під тиском

  1. подача пластика в прес-форму під тиском. Розігрітий пластик подається в прес-форму під високим тиском.
  2. Рівномірний розподіл пластика по прес формі. За рахунок тиску пластик рівномірно розподіляється по формі заповнюючи навіть невеликі отвори.
  3. Охолодження прес-форми і затвердіння пластика. Час охолодження залежить від декількох параметрів: типу пластику, температури прес-форми і т.д. Для невеликих виробів це, як правило, кілька секунд.
  4. Видача готового виробу. Після того, як форма охолола, вона розмикається для видачі готового виробу.

Вартість виготовлення виробу методом лиття під тиском

Як правило, виготовлення виробів даними способом вимагає серйозних фінансових вкладень на етапі підготовчих робіт. Однак чим більше штук буде вироблено в майбутньому, тим менше вартість одного виробу. При цьому якість залишається високим.

Ціна виробництва розраховується індивідуально, виходячи із всіх особливостей вироби. Від чого може залежати кінцева вартість

  1. складність вироби. Чим вона вища, тим дорожче буде прес-форма, і відповідно, кожен виріб.
  2. Тип пластика. Матеріал підбирається виходячи з вимог до кінцевого виробу.
  3. кількість штук в партії. Чим їх більше, тим дешевше кожен виріб, і ін. значущі чинники.

Приклад розрахунку вартості для виготовлення пластикового корпусу

Нещодавно компанія KLONA виконувала замовлення по виробництву пластикових корпусів. Необхідний тираж 50000 штук.

Після всіх розрахунків ми встановили, що вартість виготовлення прес-форми становитиме 90000 грн. При цьому ціна одного примірника – 6 грн. (Без урахування підготовчих робіт).

Таким чином, собівартість одного виробу: 7,8 грн. Однак якщо замовнику в майбутньому буде необхідно здійснити не менш вироби, ціна буде нижче, тому що немає необхідності проводити підготовчі роботи.

В результаті ми отримали корпусу відмінної якості за прийнятною ціною.

Виготовлення пластикових корпусів


Якщо у вас виникла необхідність виготовити пластикові вироби, зверніться в компанію клон . Ми підкажемо вам оптимальний спосіб виробництва і підтримаємо на всіх це етапах.

Контактна інформація:

+38 (044) 338 88 02

hi@klona.ua